MANIFEST DE SUPORT

ARA, MÉS IZ

Catalunya està en un moment difícil. En primer lloc per les conseqüències de la crisi econòmica. I, en segon lloc, per la severa crisi política institucional que arrosseguem com a conseqüència de la incapacitat d’uns i altres de trobar una solució a l’encaix de Catalunya en una nova Espanya que es reconegui en la seva diversitat.

Cal un canvi d’orientació en les polítiques econòmiques. Al conjunt d’Europa, a Espanya i a Catalunya convé una nova política econòmica i fiscal que deixi enrere l’austericidi i aposti per la inversió pública, per la reforma fiscal, per la defensa dels serveis públics i per la recuperació de l’esforç en recerca, innovació i coneixement.

Cal, igualment, superar l’actual situació de bloqueig de la política catalana. Aquests anys de passió secessionista han posat de manifest que les solucions als problemes del nostre autogovern, que són ben reals encara que el govern del PP els negui, no vindran a través de camins sense sortida, encara que vagin acompanyats de discursos abrandats i de molta gesticulació. La solució passa per refer el pacte constitucional, amb una reforma federal que reconegui el caràcter nacional de Catalunya, estableixi amb més claredat les competències, fixi unes noves regles de joc basades en la coresponsabilitat i la lleialtat i estableixi un sistema de finançament més just per a totes les administracions.

Aquesta és la nostra proposta, que ha d’obrir-se camí per la via del diàleg, la negociació i el pacte. L’única via possible.

Els propers mesos seran certament difícils, amb el risc que alguns busquin el conflicte institucional com a única via de sortida del seu propi laberint. En aquest moment tan delicat, creiem que el PSC és més necessari que mai. Catalunya, i no només els afiliats i simpatitzants, necessita un socialisme català cohesionat, estable i capaç d’aprofitar tot el seu potencial per tal d’oferir sortides a la crisi política i social i, alhora, per combatre amb coratge i claredat les temptacions irresponsables dels uns i l’immobilisme dels altres.

El PSC està sortint de la crisi interna més greu que ha patit al llarg de la seva història. Nosaltres ens sentim orgullosos de la feina feta durant els darrers dos anys, que ha permès recuperar la nostra autoestima, iniciar una necessària i il·lusionadora renovació i situar la nostra formació com un col·lectiu capaç d’aportar solucions sensates, positives i reals als problemes de la nostra societat.

Creiem que l’impuls de Miquel Iceta al front del PSC, per l’esforç realitzat, pels resultats obtinguts i per la manera d’enfocar els reptes que té el nostre país, mereix continuïtat.

Per això, atesa la convocatòria d’eleccions primàries per a escollir Primer Secretari o Primera Secretària del PSC, proposem

10 RAONS PER ESCOLLIR MIQUEL ICETA

1.- Per la seva trajectòria. En poc més de 2 anys, Miquel Iceta ha revitalitzat el partit. Ara cal seguir obrint més el partit, renovant la seva organització interna. Ha de créixer, també, cap enfora, cap a l’esquerra, cap al catalanisme no independentista, cap als joves, cap als activistes socials i sindicals. Miquel Iceta és la persona adequada per impulsar aquesta renovació.

2.- Per la seva experiència. Miquel Iceta ha treballat, al llarg de molts anys, amb companys com Antonio Santiburcio, Joan Reventós, Raimon Obiols, Narcís Serra, Josep Borrell, Pasqual Maragall o José Montilla. Algú pot pensar que això és sobrer, però nosaltres creiem que l’experiència acumulada és una garantia per fer front a la tempesta política que travessem, que requereix molta capacitat d’anàlisi, molt de tremp i molt de coratge.

3.- Per la seva coherència. No és un polític erràtic. Mesura les seves paraules i les seves decisions. Té una sòlida base intel·lectual i un discurs polític ben construït, que respon al llegat ideològic del PSC i, alhora, a la seva adaptació als nous temps socials que vivim.

4.- Per la seva capacitat didàctica. A Miquel Iceta, quan parla se l’entén. S’esforça en explicar les nostres propostes en un llenguatge clar, fugint de les ambigüitats i defensant amb claredat les nostres propostes.

5.- Per ser capaç de negociar i trenar acords. Un polític que creu que l’important és buscar solucions i que confia en el diàleg com a mètode.

6.- Per la seva generositat. Miquel Iceta ha estat sempre a disposició del Partit, sense buscar un especial protagonisme. Quan ningú no volia assumir la responsabilitat de liderar el PSC, Miquel Iceta va donar el pas endavant. I ara, a les portes d’un curs polític difícil, segueix oferint el seu compromís.

7.- Per la seva visió estratègica. Coneix bé la complexitat de la política catalana i espanyola i ha estat clau en la definició de les propostes del PSC que han guanyat en credibilitat i claredat.

8.- Per la seva defensa de l’autonomia política del PSC. Iceta coneix bé el PSC. El d’ara i els dels seus orígens. Coneix la força del llegat històric irrepetible de les persones que van forjar el nostre partit i en els que ens reconeixem tots plegats. Josep Rovira, Joan Reventós, Josep Pallach, Paco Ramos, Marta Mata, Pep Jai, Ramón Fernández Jurado, Maria Aurèlia Capmany, Enric Adroher Gironella, Alexandre Cirici Pellicer, Ernest Lluch. I encara, Xavier Soto, Francesca Martín o Raimon Martínez Fraile… i tants d’altres. Coneix i comprèn la importància del procés d’unitat del socialisme català i la necessitat de preservar el nostre partit com un projecte polític plenament autònom.

9.- Per la seva capacitat d’influir en el PSOE. La relació entre el PSC i el PSOE, sempre dinàmica i no exempta de contradiccions, ha estat molt positiva. Els grans avenços en el nostre autogovern i en el desenvolupament de les polítiques progressistes a Espanya, han estat el resultat d’aquesta col·laboració, que cal preservar i alimentar. Més encara en la difícil situació que travessa el conjunt de la família socialista espanyola.

10.- Perquè és persona de buscar solucions i no pas de generar conflictes. Miquel Iceta sobresurt en el panorama polític pel seu to mesurat, per l’intent d’acostar posicions i de trobar, així, solucions.

Per totes aquestes raons, nosaltres preferim que Miquel Iceta continuï al front del Partit dels Socialistes de Catalunya i, en el proper Congrés del Partit siguin elegits uns òrgans de direcció capaços d’integrar la pluralitat interna i de garantir la força, l’estabilitat i la responsabilitat tan necessària en aquests moments.

Octubre de 2016

Anuncis